سایبر پژوه و مدرس سواد فضای مجازی گفت: سواد رسانه مفهومی است که در حوزه های گوناگون خود را نشان داده و تاثیر خود را در سبک زندگی به ثبوت رسانده است.
به گزارش بوم هنر به نقل از ایسنا، این کارگاه ها که به همت جهاد دانشگاهی استان و مشارکت سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری تبریز برگزار شده بود، به فرصتی برای تبادل نظر در این خصوص تبدیل شد.
صالح اصغری، سایبر پژوه و مدرس سواد فضای مجازی نیز با ارائه مطالبی در بخش رسانه و سبک زندگی با تاکید بر اینکه ما متخصص تحلیل مفاهیم از معنا هستیم، اظهار کرد: سواد رسانه مفهومی است که در کانادا متولد شده، البته قبل از آن در برخی نقاط نیز به گوش رسیده بود، سوال اینجاست که چه علتی باعث طرح مبحث سواد رسانهای در این کشور شده است؟ در این رابطه باید به دنبال سیر تاریخی این مفهوم برویم.
وی افزود: وجود رکود اقتصادی و استفاده از ظرفیت سلبریتیها، هالیوودیها و … برای ترویج و گسترش مصرف گرایی در آن منطقه برای خروج از رکود، از طریق ابزارهای آن زمان که بیشتر رادیو، تلویزیون و سینما بود، باعث شد تا مفهومی تحت عنوان سواد رسانه برای مقابله با جریان مصرفگرایی و نظام سرمایهداری مطرح شود.
وی با بیان اینکه سواد دیجیتال و سواد رسانه دو مقوله متفاوت بوده و سواد و هوش دیجیتال به استفاده از گوشی و فضای مجازی اطلاق میشود و این مهارت بسیار متفاوت از سواد رسانه است، گفت: سواد رسانه در دو محور خانواده و جامعه قابل بررسی است.
اصغری، اسکرین تایم، پورنوگرافی، اعتیاد رایانهای، ردپای دیجیتال، حریم خصوصی، آزار رایانهای، اغواگری اینترنتی، گفتارهای نفرت پراکنانه، هک، قمار، عشق آنلاین و…را از جمله موضوعات مورد بررسی در محور خانواده در سواد رسانه عنوان کرد و افزود: خبر جعلی نیز نمونهای از حوزه جامعه محور در سواد رسانه است.
وی با اشاره به جایگاه تفکر انتقادی در عصر اطلاعات یعنی به چالش کشیدن پیامهای دریافتی، گفت: حل کردن مسئلههای پیچیده، مهمترین مسئله سال ۲۰۲۰ است و دیگر مسایل مثل گذشته ساده نبوده و بسیار پیچیده و درهم تنیده شده است.
وی همچنین در حوزه شناخت ویژگیها و اهداف اخبار جعلی(فیک نیوزها) نیز گفت: فیک نیوز خبر نیست، بلکه داستانی است که یا تعمدی یا غیرعمدی است و همواره نباید از فیک نیوزها تعبیر به توطئه شود، چراکه بخشی از آنها با اهداف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی ساخته میشوند، اما برخی دیگر غیرتعمدی و گاه بر اثر اشتباه رخ میدهد.
این سایبرپژوه با اشاره به ریشه مطرح شدن فیکنیوزها نیز گفت: خبر جعلی در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ واژه منتخب دیکشنری کالینز بود و این واژه در بحبوحه انتخابات آمریکا بارها مورد توجه قرار گرفت و در دنیا واژه ترامپ و فیک نیوز گره خورده است، چراکه ترامپ همه را متهم به ساخت اخبار جعلی میکرده و در مقابل، کمپینش به نفع خودش و علیه رقبا اقدام به ساخت اخبار جعلی میکرد.
وی با تاکید بر اینکه خبر جعلی مهم است چون میتواند امنیت اجتماعی را بر هم بزند، افزود: پژوهشها نشان داده است که سرعت انتشار اخبار جعلی گاه تا شش برابر بیش از اخبار واقعی است.
وی با اشاره به اصل “خطای شناختی قضاوت اول” در انسان و اهمیت روایت اول، خاطرنشان کرد: روایت اول مهم است، چرا که در ذهن انسان هک میشود و گاه حتی با وجود ارائه مستندات، فرد نمیتواند از روایت اول چشمپوشی کند ولو که خبر جعلی باشد.
این کارگاه در ادامه شاهد حضور و سخنرانی سایر اساتید حاضر در این کارگاه همراه بود.