کرسی ترویجی با موضوع “حکمت سهگانه” با حضور پرشمار اساتید، دانشجویان و علاقهمندان حوزه فلسفه در دانشکده الهیات و علوم اسلامی دانشگاه تبریز برگزار شد.
به گزارش بوم هنر، در ابتدای این نشست دکتر علی بابایی به عنوان ارائه دهنده کرسی، به مرور پیشینه تحقیقاتی خود پرداخت و به آثار و تحقیقات اولیه خود از سال ۱۳۸۵ اشاره کرد و افزود: این مطالعات در نهایت منجر به طرح ایده “حکمت سهگانه” شده است.
در ادامه این نشست، دکتر بابایی با تأکید بر جایگاه سهگانهها در فلسفه، حکمت و عالم معرفت اسلامی، به تبیین سهگانههای معرفتی، فلسفی و عرفانی پرداخت و اظهار کرد: این سهگانهها با توجه به ساختار وجودی انسان و ساحتِ هستی طراحی شدهاند .
وی با ذکر نمونههایی از سهگانههای مشهور در متون اسلامی مانند “الله، رحمان، رحیم” و “ذات، صفات، افعال” ارتباط این مفاهیم را با مباحث فلسفی همچون وحدت وجود و مراتب حقیقت بیان نمود.
سخنران این کرسی با اشاره به تفاوت نگاه سهگانه در اسلام با تثلیث مسیحی، گفت: سهگانه اسلامی بیشتر بر وحدت در کثرت تأکید دارند، سهگانههای یاد شده با سه مرتبه وجود فلسفی و عرفانی یعنی وجود مقید، وجود مطلق و مطلقِ وجود قابل تطبیق است.
در ادامه، دکتر بابایی با مرور آثار پژوهشی جدیدِ خود که بر پایه سهگانهها نگاشته شدهاند به کتابهای “سه سیر معنوی” ، “سه سیر فلسفی” و “ سه سیر معرفتی” اشاره کرد و چگونگیِ بسط ایده سهگانهها در تحقیقات علمی و عملی را تبیین نمود.
به گفته وی، این آثار هم در حوزه فلسفه و عرفان و هم حوزه اخلاق کاربرد دارند.
دکتر بابایی در بخش دیگری از سخنان خود به مباحث کتاب سه سیر فلسفی پرداخته و یادآور شد: این کتاب مورد تحولِ مباحث حکمت اسلامی بر مبنای سه سیر اصالت ماهیت، اصالت وجود وحدت تشکیکی و اصالت وجود وحدت شخصی نگاشته شدهاند.
وی موضوعات مهمی چون علم، علیت، مواد ثلاث، تقدم و تاخر را نیز مورد اشاره قرار داد که بر مبنای سه سیر تحول پذیرفتهاند.
دکتر بابایی ضمن پاسخ به نقد و نظرهایی که در این کرسی ترویجی مطرح شد به ارتباط سهگانههای جدید با امکان تاسیس «حکمت مرآتی» اشاره کرد و آنرا جزو اولویتهای تحقیقی خود در سالهای آینده ذکر کرد.